My Bonjour

Σάββατο, 20 Απρίλιος 2024

ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

«Διασώστε το ιστορικό σχολείο της Φιλοθέης»

Το παλιό Δημοτικό της Φιλοθέης, χτισμένο τη δεκαετία του 1930 και δείγμα της αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου, βρίσκεται σήμερα εγκαταλειμμένο και απαξιωμένο αφότου έπαψε να λειτουργεί ως Ειδικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Κωφών και Βαρηκόων λίγο πριν από το 2010.

Επειτα από αρκετά χρόνια αδράνειας, κάτοικοι της Φιλοθέης και απόφοιτοι του σχολείου, ζητούν από τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού και άλλους αρμόδιους να αναλάβουν την αποκατάσταση του κτιρίου, το οποίο ανήκει σε ιδιώτες και τη μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο ή για τη στέγαση κάποιας δημοτικής υπηρεσίας αφού επιλυθεί και το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Το κτίριο είχε λεηλατηθεί λίγο μετά τον τερματισμό της εκπαιδευτικής λειτουργίας του και στη συνέχεια βρισκόταν στο έλεος του χρόνου και της φύσης, ενώ πιο πρόσφατα αποτέλεσε προορισμό... κορονοπάρτι από παρέες εφήβων της περιοχής.

Πριν από λίγο καιρό ύστερα από πιέσεις περιοίκων και επιστολές στη δημοτική κοινότητα Φιλοθέης οι κληρονόμοι της έκτασης προχώρησαν σε μια ιδιαίτερα ακαλαίσθητη περίφραξη με λαμαρίνες και αγκαθωτό σύρμα για λόγους ασφαλείας, καθώς νεαροί ανέβαιναν μέχρι και στην ταράτσα, προκαλώντας ξανά τις αντιδράσεις και τη δυσαρέσκεια κατοίκων και περαστικών για ένα κτίσμα που βρίσκεται στην καρδιά της Φιλοθέης αλλά θυμίζει «απαγορευμένη ζώνη».

Το κτίριο έχει εξαιρετικά πλούσια ιστορία.
Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής είχε επιταχθεί από τους κατακτητές.
Εως το 1987 στέγαζε για περισσότερα από 50 χρόνια το Δημοτικό σχολείο Φιλοθέης, που μεταφέρθηκε μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω. Τότε στεγάστηκε εκεί το Ειδικό Σχολείο Κωφών, που λειτούργησε για περισσότερα από 20 χρόνια μέχρι τη μεταφορά του στην Πεύκη.
Στο πέρασμα του χρόνου το προαύλιο και οι χώροι του μετατράπηκαν σε υγειονομική βόμβα, ενώ τα κουφώματα και ό,τι άλλο αξίας είχε παραμείνει αποξηλώθηκαν.

Οι δεκάδες κάτοικοι που υπογράφουν ψήφισμα για τη διάσωσή του (καθώς έχουν υπάρξει σκέψεις μέχρι και για κατεδάφιση) ζητούν να χαρακτηριστεί διατηρητέο ως ένα από τα πρώτα κτίρια της Φιλοθέης και εν συνεχεία να μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο ή σε κτίριο που θα καλύπτει κάποιες από τις ανάγκες του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού.
Βασική προϋπόθεση είναι ο σεβασμός στον οικιστικό χαρακτήρα της περιοχής και η αποχή από διαφόρων ειδών εμπορικές χρήσεις.

«Ζητάμε από τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού και την πολιτεία να βρεθεί μια λύση.
Θα μπορούσε να βοηθήσει και η Εθνική Τράπεζα που έκανε ένα από τα πρώτα οικιστικά προγράμματα στη Φιλοθέη τη δεκαετία του 1930.
Μπορεί να μετατραπεί σε κοινωφελές κτίριο και να τοποθετηθεί στον χώρο μια πλακέτα για την ιστορία του και την ιστορία της Φιλοθέης», λέει στην «Εφ.Συν.» η Ελίνα Νικητιάδη, παλιά μαθήτρια του σχολείου, που υπογράφει το σχετικό ψήφισμα.

Εσείς τι λέτε για όλα αυτά;

ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Σχόλια

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια

Προσθήκη Σχολίου

Εισάγετε το όνομά σας
Εισάγετε το email σας (δεν προβάλλετα δημόσια, μόνο για εσωτερική επικοινωνία)
Εισάγετε το σχόλιό σας

Επισκέψεις

Σήμερα: 68
Χθες: 115
Αυτήν την εβδομάδα: 1347
Αυτόν τον μήνα: 2668
Συνολικά: 8594