My Bonjour

Sunday, 06 July 2025

"ΗΡΘΑΝ" ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ

"ΗΡΘΑΝ" ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΑΝΝΑ ΦΟΝΣΟΥ

Η Άννα Φόνσου γεννήθηκε στην Καισαριανή, στις 6 Ιουλίου 1939 και είναι Ελληνίδα ηθοποιός με μεγάλη κοινωνική δράση.

Μεγάλωσε στην Τήνο, από όπου είναι και η καταγωγή της.
Σπούδασε στη δραματική σχολή του Δημήτρη Ροντήρη.
Σπούδασε χορό με τη Ραλλού Μάνου και τραγούδι με την Πόπη Πετριόλη. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1956 με το θίασο της Κατερίνας και στον κινηματογράφο το 1957 στην ταινία Το παιδί του δρόμου.
Το 1965, ίδρυσε το Προσκήνιο μαζί με τους Αλέξη Σολομό και Αιμίλιο Χουρμούζιο.

Στον κινηματογράφο έπαιξε σε δεκάδες ταινίες, σχεδόν αποκλειστικά πρωταγωνιστικούς ρόλους, τόσο σε δραματικές, όσο και σε κωμωδίες μαζί με διάσημους κωμικούς όπως ο Θανάσης Βέγγος με τον οποίο συμπρωταγωνίστησε σε αρκετές ταινίες.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 έκανε και μια σειρά ερωτικών ταινιών, κυρίως με σκηνοθέτη τον Όμηρο Ευστρατιάδη, που σήμερα θεωρούνται καλτ.

Στην τηλεόραση πήρε μέρος σε διάφορες σειρές (Οι δυο ορφανές, Ρακοσυλλέκτες κ.ά.) και σε θεατρικά στην εκπομπή Το Θέατρο της Δευτέρας. Πρωταγωνίστησε στην Λυρική Σκηνή στην οπερέτα Οι Απάχηδες των Αθηνών, ενώ από το 2001 ανήκει στο δυναμικό του ΚΘΒΕ.

Στις βουλευτικές εκλογές του 1996 και του 2000 ήταν υποψήφια με το ΚΚΕ και στις βουλευτικές εκλογές του 2009 και του 2012 ήταν υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στην Α' Αθήνας.

Το 1997 ίδρυσε με δικό της κεφάλαιο το κοινωφελές ίδρυμα «Το σπίτι του Ηθοποιού» για τη φιλοξενία άπορων ηθοποιών, του οποίου αποτελεί ισόβια πρόεδρο.
Κατά καιρούς ανεβάζει θεατρικές παραστάσεις τα έσοδα των οποίων διατίθενται επίσης στο «Σπίτι του Ηθοποιού».
Την περίοδο 1998-2000 διετέλεσε πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Το 2016 βραβεύτηκε με το βραβείο Νικολάου Καρόλου της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική της δράση σχετικά με το «Σπίτι του Ηθοποιού».

Υπήρξε παντρεμένη με τον θεατρικό επιχειρηματία και πολιτικό μηχανικό Κώστα Παλτόγλου, τον αρχιτέκτονα Νίκο Σοφιανό και το 1985 με τον τραγουδοποιό και μουσικοσυνθέτη Τάκη Μπουγά, μέχρι το 1993 που πήραν διαζύγιο. Χαρακτηριστικό της αγάπης τους υπήρξε το τραγούδι "Άννα" (πρώτη ερμηνεία Κώστας Καράλης) που γράφτηκε για την ίδια.
 

"ΗΡΘΑΝ" ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΑΠΑΣΗΣ

Ο Αντώνης Μ. Αντάπασης  ήταν Έλληνας νομικός.

Γεννήθηκε στη Νίσυρο στις 6 Ιουλίου του 1941.

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών το 1964 και συνέχισε τις σπουδές του αποκτώντας Μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστημίου του Στρασβούργου (Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών) το 1968 και ειδικό πτυχίο ναυτικού δικαίου από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών το 1969.
Στη συνέχεια, το 1976, αναγορεύτηκε Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής Αθηνών με βαθμό άριστα με τίτλο διδακτορικής διατριβής «Απαιτήσεις απολαύουσαι ναυτικών προνομίων», κατόπιν εισήγησης του καθηγητή Κωνσταντίνου Ρόκα.

Αρχικά δίδαξε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στη συνέχεια όμως ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το 1970 ξεκίνησε η επιστημονική του δραστηριότητα, οριζόμενος ως επιστημονικός βοηθός.
Το 1983 ανελίχθη στη θέση του Λέκτορα, το 1986 σε αυτή του Επίκουρου Καθηγητή, το 1993 του Αναπληρωτή Καθηγητή και το 1998 σε αυτή του Καθηγητή, ενώ μετά την αποχώρηση του από το πανεπιστήμιο εξελέγη ομότιμος καθηγητής.
Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στο πανεπιστήμιο δίδαξε το Γενικό Μέρος του Εμπορικού Δικαίου, Δίκαιο των Αξιογράφων, το Ναυτικό Δίκαιο και το ιδιωτικό Αεροπορικό Δίκαιο, καθώς και το Δίκαιο της θαλάσσιας, εναέριας και χερσαίας μεταφοράς.
Μεταξύ 2001 και 2003 διετέλεσε πρόεδρος της νομικής σχολής Αθηνών.

Έχει αποτελέσει πολλές φορές μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, όπως εκείνης που συνέταξε και προσάρμοσε στα Ευρωπαϊκά δεδομένα τον Κώδικα Αεροπορικού Δικαίου.
Μέχρι το θάνατο του, διατελούσε πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ναυτικού Δικαίου, επίτιμο μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Ναυτιλίας (Comité Maritime International).
Την περίοδο 1989-1990 διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ τα έτη 1990 και 2000 συμμετείχε ως μέλος στο δικαστήριο αγωγών κακοδικίας. Το 1989 ορίστηκε μέλος του νομικού συμβουλίου της ΔΕΗ, όπου έμεινε έως το 1993.

Ήταν διευθυντής του νομικού περιοδικού του Δικηγορικού συλλόγου Πειραιά «Πειραϊκή Νομολογία» από το 1979 έως το 1993.
Ακόμη, ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Αιγαίου για το Δίκαιο της Θάλασσας και το Ναυτικό Δίκαιο και μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων, της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων, της Εταιρίας Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου και της Εταιρίας Δικαστικών Μελετών.
Οργάνωσε και προέδρευσε επτά Διεθνών Συνεδρίων Ναυτικού Δικαίου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς.

Ασχολήθηκε με τη δικηγορία αρχικά το 1967 με τη βοήθεια του δικηγόρου Στέλιου Παπαδημητρίου.
Το 1971 ίδρυσε μαζί με τον Γεώργιο Αλμπουρά δικηγορικό γραφείο στον Πειραιά. Υπήρξε επίσης διαιτητής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Απεβίωσε στις 29 Απριλίου 2013 από ανακοπή καρδιάς και κηδεύτηκε την επόμενη μέρα στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.

Έχει συγγράψει είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο, πληθώρα έργων σχετικά με το δίκαιο.

Στις 12 Απριλίου του 1971 παντρεύτηκε τη Μαρία Πιπιλή, με την οποία απέκτησε 3 παιδιά.
 

"ΗΡΘΑΝ" ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι Έλληνας συνθέτης.

Γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου του 1959 στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Γονείς του είναι ο Στέλιος Παπαδημητρίου, ο οποίος υπήρξε το δεξί χέρι του Αριστοτέλη Ωνάση, και η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου.
Αδελφός του είναι ο Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ως τα επτά του χρόνια.
Στο σπίτι του ακουγόταν κλασική μουσική όλη μέρα.

Τo 1976, μπαίvovτας στη Νoμική Αθηvώv, συμμετείχε ως συvθέτης σε παραστάσεις τoυ θεατρικoύ τμήματoς τoυ Παvεπιστημίoυ Αθηvώv, όπως Οιδίπους Τύραννος, Φαύστα, Εμείς Και Ο Χρόvoς, Η Βεγγέρα.
Ο Μάνος Χατζιδάκις άκουσε μουσική του και τον παρότρυνε να αφοσιωθεί σε αυτήν την τέχνη.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έχει γράψει συμφωνικά έργα, κομμάτια για σόλο όργανα και συνδυασμούς οργάνων, μουσική για θέατρο και για τον ελληνικό κινηματογράφο (Ηλεκτρικός Άγγελος, Ρεβάνς, Αρχάγγελος Του Πάθους, Το δέντρο που πληγώναμε, Νίκη Της Σαμοθράκης, Εραστές Στη Μηχανή Του Χρόνου, Η Ζωή Ενάμισι Χιλιάρικο, Το φως που σβήνει κ.ά.), για την ελληνική τηλεόραση και για τηλεοπτικές σειρές στη Σουηδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και αλλού.
Το μεγάλο κοινό τον ανακάλυψε λόγω της τηλεόρασης.
Γνωστός από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και μέχρι σήμερα για τις εκλεκτές συνθέσεις του, που αρκετές από αυτές έντυσαν γνωστές τηλεοπτικές επιτυχίες (όπως η Αναστασία του Γιώργου Κορδέλλα σε σενάριο της Μιρέλας Παπαοικονόμου, το Μη Φοβάσαι Τη Φωτιά, το Λόγω Τιμής, Η ζωή που δεν έζησα, η Λένη και οι Μάγισσες Της Σμύρνης), ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έχει επίσης συνεργαστεί με την Ελευθερία Αρβανιτάκη σε ένα κύκλο τραγουδιών με γενικό τίτλο Τραγούδια Για Τους Μήνες, όπου μελοποίησε γνωστούς Έλληνες ποιητές.

Το 2003 ανέλαβε διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος και το Σεπτέμβριο του 2010 γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Πολυάσχολος αλλά και πολυσχιδής, μετά την πολύχρονη παρουσία του στα διοικητικά του ραδιοφώνου της ΕΡΤ, ίδρυσε το Ελληνικό Σχέδιο, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την προαγωγή της ελληνικής και όχι μόνον μουσικής.
Το 2006 έδωσε συναυλία στην Αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με αφορμή τα 60ά γενέθλια του οργανισμού.

Ο Μίκης Θεοδωράκης τον ξεχώρισε σε συνέντευξη του στον Θανάση Λάλα ως τον σημαντικότερο νέο Έλληνα συνθέτη.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έλαβε δεκάδες διεθνή και ελληνικά βραβεία μουσικής και έχει χαρακτηριστεί ως επάξιος συνεχιστής της παράδοσης των μεγάλων Ελλήνων συνθετών.
Θεωρείται από πολλούς ο σύγχρονος εκφραστής της μελοποιημένης ποίησης και του λόγιου ελληνικού τραγουδιού, οδηγώντας το παράλληλα με την λαϊκότητα της αποδοχής του στον συμφωνικό ήχο.
Συνθέτης με πορεία ουσιαστική και δημιουργική, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, με πολύπλευρο έργο, το οποίο εκτείνεται από τη συμφωνική μουσική και τα soundtracks κινηματογραφικών ταινιών και αγαπημένων τηλεοπτικών σειρών έως τη μελοποιημένη ποίηση και τις σπουδαίες συνεργασίες του, όπως με τον Μιχάλη Κακογιάννη και με ερμηνευτές όπως η Φωτεινή Δάρρα (με την οποία είχε πολύχρονη σχέση), η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Δημήτρης Μητροπάνος, έχοντας κατακτήσει το σεβασμό και την αγάπη του κοινού.

Τέλος, έχει συνθέσει τη μουσική του σήματος των ειδησεογραφικών δελτίων του Mega Channel, όπου το κανάλι τη χρησιμοποιεί από το 1989 έως σήμερα.
 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια

Προσθήκη Σχολίου

Εισάγετε το όνομά σας
Εισάγετε το email σας (δεν προβάλλετα δημόσια, μόνο για εσωτερική επικοινωνία)
Εισάγετε το σχόλιό σας

Επισκέψεις

Σήμερα: 136
Χθες: 219
Αυτήν την εβδομάδα: 1483
Αυτόν τον μήνα: 1118
Συνολικά: 82292