My Bonjour

Saturday, 25 April 2026

"ΗΡΘΑΝ" ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

"ΗΡΘΑΝ" ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΛΕΙΔΑΡΑ

Η Ηγουμένη Ευγενία Κλειδαρά ήταν Ελληνίδα μοναχή και λογοτέχνιδα, Ηγουμένη της Ιεράς Μονής του Αγίου Ραφαήλ στη Θερμή Λέσβου.
Είναι περισσότερο γνωστή για το πνευματικό της έργο, που είχε ως αποτέλεσμα να προβληθεί η Μονή διεθνώς.

Καταγόταν από τη Χίο αλλά γεννήθηκε στο Πλωμάρι της Λέσβου στις 25 Απριλίου 1929 και ήταν κόρη του Φίλιππου και της Ασπασίας.

Έγινε μοναχή σε πολύ μικρή ηλικία. Μόνασε στη Χίο, στα μοναστήρια της Αγίας Σκέπης και της Αγίας Μονής, προτού αφοσιωθεί στην Ιερά Μονή του Αγίου Ραφαήλ στη Θερμή.

Η Ευγενία ήρθε στη Μονή τον Απρίλιο του 1964 μαζί με την Παρθενία Κιρλαγκίτση και με απόφαση του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου ανέλαβε Ηγουμένη στην Ιερά Μονή του Αγίου Ραφαήλ.
Χρηματοδότησε το κτίσιμο 2 νηπιαγωγείων (Θερμή, Πλωμάρι) στη Λέσβο και τη βιβλιοθήκη του Ιστορικού Γυμνασίου Μυτιλήνης.

Η Ηγουμένη αντιμετώπισε προβλήματα υγείας κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής της.
Τα ξημερώματα της 4ης Ιουλίου 2013 απεβίωσε.

Η σορός της εκτέθηκε σε προσκύνημα και αποφασίστηκε να ταφεί σε χώρο μπροστά από τον ναό του Αγίου Ραφαήλ.
 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ

Ο Γιάννης Σμαραγδής γεννήθηκε στις Γωνίες Μαλεβιζίου Ηρακλείου, στις 25 Απριλίου 1946 και είναι Έλληνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος.

Μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης και σπούδασε σκηνοθεσία στην Ελλάδα και το Παρίσι.
Εμφανίστηκε το 1972 με τη μικρού μήκους ταινία Δύο τρία πράγματα..., η οποία βραβεύτηκε στην Ελλάδα και διακρίθηκε στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ στον Καναδά.

H ταινία του, El Greco (2007), σημείωσε αξιοσημείωτη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία κερδίζοντας 8 βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ βρίσκεται στην πέμπτη θέση της λίστας του box office ελληνικών ταινιών όλων των εποχών, με περισσότερα από 1.192.315 εισιτήρια.

Έχει διδάξει ΜΜΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και σενάριο και σκηνοθεσία σε σχολές κινηματογράφου.
Ως συγγραφέας έχει εκδώσει τα βιβλία Γεωγραφία του μη ορατού (1995), Καβάφης - λογοτεχνική μορφή του σεναρίου Καβάφης (1996) και το διήγημα Η ελαφίνα της πλατείας Χαλανδρίου (2006).

Στις 21 Οκτωβρίου 2024 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (European Academy of Sciences and Arts).
 

"ΗΡΘΑΝ" ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΑΝΝΙΤΑ ΠΑΝΙΑ

Η Αννίτα Πάνια είναι Ελληνίδα παρουσιάστρια.

Γεννήθηκε στις  25 Απριλίου το 1970 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη συνοικία των Εξαρχείων.

Ωστόσο κατάγεται από τον Μελιγαλά Μεσσηνίας.
Ο πατέρας της, Ανδρέας (απεβίωσε το 2019) ήταν δικηγόρος ενώ η μητέρα της, Ιφιγένεια (απεβίωσε το 2013) ασχολούταν με τα οικιακά.
Τελείωσε το μεταφραστικό τμήμα του Γαλλικού Ινστιτούτου ενώ παράλληλα ασχολείτο με την ποίηση και τη στιχουργία.
Έχει εκδώσει ποιητική συλλογή με τίτλο, «Τριάντα Τρόποι Εισόδου», το βιβλίο «Η Εκδίκηση του Κωλόχαρτου» και έχει γράψει στίχους για διάφορους τραγουδιστές.

Τον Ιούνιο του 1995 ξεκίνησε να μεταδίδεται στο Μακεδονία TV η εκπομπή «Χρυσό Κουφέτο» που αποτελούσε ιδέα της ίδιας.
Το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, η εκπομπή πουλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό New Channel από όπου συνέχισε την μετάδοση της μέχρι το τέλος της σεζόν 1995-1996.

Την επόμενη σεζόν πήρε ξανά μεταγραφή, αυτή τη φορά στο STAR παρουσιάζοντας την εκπομπή για δύο σεζόν, μέχρι το 1998.
Το 1997 το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και συγκεκριμένα η εκπομπή «CNN News» πρόβαλλε ένα ρεπορτάζ-αφιέρωμα στην εκπομπή «Χρυσό Κουφέτο» δίνοντας βάση στο περιεχόμενο της εκπομπής χαρακτηρίζοντάς το ιδιαίτερο και πρωτοποριακό, ενώ το ίδιο ρεπορτάζ συνοδεύτηκε και από συνέντευξη της Πάνια στην οποία αναφερόταν στη σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία της εκπομπής αυτής.

Έπειτα από τη επιτυχία του «Κουφέτου» παρουσίασε στο ίδιο κανάλι τη σεζόν 1998-1999 την εκπομπή ταλέντων «Σπάνια Πουλιά».
Το 1999 πήρε μεταγραφή στον ΑΝΤ1 παρουσιάζοντας μαζί με τον Βλάσση Μπονάτσο το τηλεπαιχνίδι «Με Φόρα», που ωστόσο διήρκεσε για 10 μόλις επεισόδια, ενώ για μοναδική φορά στην καριέρα της παρουσίασε καθημερινή εκπομπή στην απογευματινή ζώνη του σταθμού με τίτλο «Κορίτσια, οι Άνδρες», τη σεζόν 1999-2000.
Επέστρεψε στο STAR συνεχίζοντας την ίδια εκπομπή μέχρι το 2001.
Εκείνη τη χρονιά, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον τηλεοπτικό σταθμό Tempo TV παρουσιάζοντας την εκπομπή «Τα Παρατράγουδα» στην απογευματινή ζώνη του Σαββατοκύριακου.

Τον Μάρτιο του 2002 και ενώ ήταν ακόμη σε ισχύ το συμβόλαιο της με τον σταθμό, τα οικονομικά προβλήματα του οδήγησαν στην διακοπή της συνεργασίας τους.
Λίγες μέρες μετά, πήρε μεταγραφή με την ίδια εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER, συνεχίζοντας κανονικά τη μετάδοση της.
Η εκπομπή συνεχίστηκε μέχρι τον Νοέμβριο του 2011 στο ίδιο κανάλι, στην ίδια ώρα προβολής με το ίδιο περιεχόμενο ενώ αποτελεί μία από τις μακροβιότερες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης, έχοντας συμπληρώσει 11 σεζόν.

Παράλληλα με τα «Παρατράγουδα», ανέλαβε κατά τη διάρκεια της συνεργασίας της με το ALTER από το 2002 μέχρι το 2012 διάφορες βραδινές εβδομαδιαίες εκπομπές που προβαλλόταν μετά τα μεσάνυχτα.
Από το 2002 μέχρι το 2006 παρουσίασε την εκπομπή «Αϋπνίες».
Στη συνέχεια, τις σεζόν 2006-2008 παρουσίασε την εκπομπή «Je T' Aime», η οποία ήταν εκπομπή συνοικεσίων και ανάδειξης νέων τραγουδιστών.
Τη σεζόν 2008-2009 ανακοινώθηκε πως θα παρουσιάσει την εκπομπή «Είσοδος Ελεύθερη».
Η εκπομπή έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2008 και προβλήθηκε για ένα μήνα.
Όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια η παραγωγή δεν ήταν έτοιμη για το στήσιμο της εκπομπής και επέλεξε να την ολοκληρώσει.
Το 2009 ανέλαβε την εκπομπή «Ζαμανφού», η οποία αφορούσε στην εύρεση και προώθηση τραγουδιστών, κυρίως λαϊκών.
Στην εκπομπή αυτή συμμετείχαν ως κριτές μεταξύ άλλων η Άντζελα Δημητρίου, ο Δημήτρης Κοντολάζος, ο Γιάννης Κόλιας, ο Τζώννυ Βαβούρας και ο Τίμης Παρίσης και διήρκεσε για μία σεζόν.

Το 2010 παρουσίασε την εκπομπή «Είσοδος Ελεύθερη», που επέστρεψε αυτή τη φορά ανανεωμένη, με την κριτική επιτροπή να αποτελείται από τους Πασχάλη, Πωλίνα και Γιώργο Βασιλείου.
Η εκπομπή ανανεώθηκε και για δεύτερη σεζόν (2011-2012) ενώ η πρεμιέρα της έγινε την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011.
Η δεύτερη σεζόν της εκπομπής ολοκληρώθηκε ένα μήνα μετά εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων του σταθμού που οδήγησαν και στο κλείσιμό του.

Το καλοκαίρι του 2012 έγινε γνωστό πως υπέγραψε συμβόλαιο με τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA.
Εκεί τις σεζόν 2012-2014 παρουσίασε την εκπομπή «Αννίτα SOS».
Την σεζόν 2014-2015 παρουσίασε στο ίδιο κανάλι την εκπομπή «Annita GR».
Την επόμενη σεζόν πήρε μεταγραφή με την ίδια εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon TV παρουσιάζοντας την μέχρι τον Ιούνιο του 2018.
Παράλληλα με το «Annita GR» επέστρεψε και στη νυχτερινή ζώνη.
Τη σεζόν 2015-2016 παρουσίασε το talk show «Parole» ενώ τη σεζόν 2016-2017 το talent show «Κάνε μου Like».

Την σεζόν 2018-2019 παρουσίασε τις εκπομπές «Annita Airlines» και «The Lol Show» στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό New Epsilon TV.
Τον Σεπτέμβριο του 2019 υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN για την παρουσίαση της εκπομπής «Αννίτα Κοίτα», η οποία διήρκεσε για δύο σεζόν, μέχρι το 2021. Τη σεζόν 2021-2022 παρουσίασε την εκπομπή «Ανοιχτά».

Το 2023 παρουσίασε με τον Ηλία Ψινάκη το talk show «Έλεος!» στο κανάλι MEGA ενώ το 2024 παρουσίασε το τηλεπαιχνίδι «Next Please» στο κανάλι OPEN.

Την σεζόν 2025-2026 παρουσιάζει βραδινές ραδιοφωνικές εκπομπές στον Alpha 98.9.

Το 2007 το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επέβαλε πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ στο ALTER για υποβάθμιση ποιότητας προγράμματος στην εκπομπή «Je t' Aime», με το σκεπτικό ότι γελοιοποιούνται οι ιδιαιτερότητες των καλεσμένων.
Σε υπόμνημά τους προς το ΕΣΡ οι καθηγητές νομικής, Φίλιππος Σπυρόπουλος και Σταύρος Τσακυράκης, καθώς και η αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας του Παντείου, Αλεξάνδρα Κορωναίου υπερασπίστηκαν το δικαίωμα των ατόμων αυτών στη δημόσια προβολή.

Το 2006 ξεκίνησε τη σχέση της με τον συνθέτη-στιχουργό Νίκο Καρβέλα.
Την 1η Ιανουαρίου 2008 γεννήθηκε ο γιος τους, Ανδρέας.
Παντρεύτηκαν το 2010 αλλά χώρισαν το 2016.
 

"ΗΡΘΑΝ" ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Σχόλια

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια

Προσθήκη Σχολίου

Εισάγετε το όνομά σας
Εισάγετε το email σας (δεν προβάλλετα δημόσια, μόνο για εσωτερική επικοινωνία)
Εισάγετε το σχόλιό σας

Επισκέψεις

Σήμερα: 96
Χθες: 251
Αυτήν την εβδομάδα: 1514
Αυτόν τον μήνα: 5051
Συνολικά: 142378