My Bonjour

Saturday, 23 May 2026

"ΗΡΘΑΝ" ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 ΜΑΪΟΥ

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΡΝΗΣ

Ο Αλέξης Πάρνης (πραγματικό όνομα Σωτήριος Λεωνιδάκης), ήταν Έλληνας ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος.

Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 24 Μαΐου του 1924, με καταγωγή από την Κρήτη και τη Μάνη.

Οργανώθηκε από μικρός στην Εθνική Αντίσταση, έλαβε μέρος στην τελευταία μάχη κατά των Γερμανών στην Αθήνα και τραυματίστηκε στα Δεκεμβριανά.
Έμαθε για το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο νοσοκομείο της Κορυτσάς όπου νοσηλευόταν και τον Μάιο του 1945 μεταφέρθηκε στο Ρουμπίκ της Αλβανίας.
Εκεί ξεκίνησε και η καριέρα του ως Θεατρικού συγγραφέα με το μονόπρακτο «Τελευταία νύχτα», έργο που αναφέρεται στα Δεκεμβριανά και παίχτηκε από τον θίασο των ανταρτών.
Από τον Νοέμβριο του 1948 εργάστηκε ως πολεμικός ανταποκριτής, υπολοχαγός για το φύλλο του ΔΣΕ, «Δελτίο ειδήσεων» και αργότερα για την εφημερίδα «Προς τη νίκη».
Την ίδια περίοδο έκανε και την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία με τη συλλογή διηγημάτων «Είμαι μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού» που εκδόθηκε από στα τυπογραφία του Δημοκρατικού Στρατού στις Πρέσπες.

Με την κατάρρευση του μετώπου μεταφέρθηκε στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν όπου εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην τοπική εφημερίδα των Ελλήνων και το 1951 ξεκίνησε τις σπουδές του στο Λογοτεχνικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας «Μαξίμ Γκόρκυ».
Κατά την περίοδο παραμονής του στη Μόσχα συνδέθηκε φιλικά με προσωπικότητες των γραμμάτων όπως ο Μπορίς Πάστερνακ και ο Ναζίμ Χικμέτ και ξεκίνησε τη συγγραφή του επικού ποιήματος «Μπελογιάννης», το οποίο κέρδισε το πρώτο παγκόσμιο βραβείο ποίησης στο φεστιβάλ της Βαρσοβίας του 1955.

Υπήρξε στενός φίλος του Νίκου Ζαχαριάδη, στον οποίο έμεινε πιστός και μετά την καθαίρεση και διαγραφή του.
Το 1960 το θεατρικό του έργο «Το νησί της Αφροδίτης» (με θέμα την Κύπρο) γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε 180 θέατρα της Σοβιετικής Ένωσης με πάνω από 22.000 παραστάσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή την παράσταση «ήταν καλλιτεχνική, αλλά και πολιτική επιτυχία υπό την έννοια ότι μια υπερδύναμη, η ΕΣΣΔ φώναζε πως η Κύπρος ήταν ελληνική.

Η επιτυχία αυτή του έδωσε τη δυνατότητα να επιστρέψει στην Ελλάδα το 1963 με ειδική άδεια της κυβέρνησης, και να ανεβάσει το έργο του στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με σκηνοθέτη τον Αλέξη Σολομό και πρωταγωνίστρια την Κυβέλη (σύζυγο του Γεωργίου Παπανδρέου).

 

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα η γραφή του προσανατολίστηκε προς το ψυχογραφικό μυθιστόρημα με στοιχεία από τον ρωσικό ρεαλισμό.
Από τις εκδόσεις Εστία εκδόθηκαν τα έργα του το «Ο διορθωτής» (1978), «Λεωφόρος Πάστερνακ» (1979), «Μια Πράγα στον καθένα» (1979), «Ο μαφιόζος» (1980), και «Ο κινηματίας» (1990).
Από τις εκδόσεις Καστανιώτη εκδόθηκε το 2009 το μυθιστόρημα «Η οδύσσεια των διδύμων».

Έγραψε επίσης το σενάριο της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς «Το φως του αυγερινού» (ΕΡΤ, 1980 - 1981), το οποίο βασίστηκε στη δική του παλαιότερη νουβέλα «Σπορά ελπίδας».

Απεβίωσε στις 10 Μαρτίου 2023.
 

"ΗΡΘΑΝ" ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  24 ΜΑΪΟΥ

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Ο Λευτέρης Ελευθερίου είναι Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.

Γεννήθηκε στις 24 Μαϊου του 1979 και μεγάλωσε στη Νάξο, αλλά από το 1990 ζει στην Αθήνα.

Ξεκίνησε το 2002 με το θεατρικό εργαστήρι «Χαλίνδρα» στο Χαλάνδρι.
Στη συνέχεια παρακολούθησε σεμινάρια στο «Θέατρο των Αλλαγών» και στη συνέχεια σπούδασε στη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Αρχή», της Νέλλης Καρρά.
Έχει παίξει στην παράσταση «Καμένα Βούρλα» της Δήμητρας Παπαδοπούλου σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Στη συνέχεια, εμφανίστηκε και στην τηλεόραση και έκτοτε συμμετείχε σε αρκετές παραγωγές.
Τη σεζόν 2022 έπαιξε στη κωμική σειρά Ο φίλος μου ο Λευτεράκης από τα Νεοκλασικά του Άλφα.

Ειναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά, τη Μυρσίνη και τον Ιάσωνα.

Τον Οκτώβριο του 2023, πρωταγωνίστησε για πρώτη φορά σε δραματικό ρόλο, στη σειρά του ANT1, Μετά τη φωτιά, στον ρόλο του αδίστακτου μεγαλοδικηγόρου, πρώην και υποψήφιου δημάρχου και επιχειρηματία Άρη Βενιέρη.
 

"ΗΡΘΑΝ" ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  24 ΜΑΪΟΥ

ΠΑΝΟΣ ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗΣ

Ο Πάνος Μουζουράκης γεννήθηκε στη Ζυρίχη, στις 24 Μαΐου 1979 και είναι Έλληνας καλλιτέχνης, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και ηθοποιός.

Μετακόμισε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη όταν ήταν 8 ετών.
Από τα 19 του, ξεκίνησε να εμφανίζεται σε διάφορα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, παίζοντας κιθάρα και τραγουδώντας, είτε μόνος του είτε ως μέλος συγκροτημάτων.
Τον Αύγουστο του 2002 αποφάσισε να κατέβει στην Αθήνα.

Με το που έφτασε στην Αθήνα, προσλήφθηκε στο «Σταυρό του Νότου club», όπου και παρέμεινε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, δημιουργώντας αίσθηση με την πολύ ιδιαίτερη καλλιτεχνική του παρουσία, κερδίζοντας συνεχώς την προσοχή και την αγάπη του κοινού.

Το 2004 παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στη σχολή «Δράση» του Κώστα Νταλιάνη και το ίδιο καλοκαίρι συμμετείχε στις παραστάσεις του Διονύση Σαββόπουλου.
Το 2005, παράλληλα με τις εμφανίσεις του στο Σταυρό του Νότου, συμμετείχε και στη θεατρική παράσταση της Βάσως Βασιλείου «Ιεροτελεστίες της Ζούγκλας», αλλά και στην παράσταση «Αχαρνής» του Διονύση Σαββόπουλου, στο ρόλο του Λαμάχου, περιοδεύοντας σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και δίνοντας παραστάσεις στη Βιέννη και στη Διεθνή Έκθεση στο Τόκιο.
Από τότε έχει ξανασυνεργαστεί με το Διονύση Σαββόπουλο περιστασιακά, σε συναυλίες και μουσικά αφιερώματα.

Τον Μάιο του 2006, μαζί με τον Γιώργο Μυλωνά - με τον οποίο συνεργάστηκαν ήδη 4 χρόνια στο Σταυρό του Νότου - ετοίμασαν μια δική τους μουσικοθεατρική παράσταση, που είχε τίτλο «Πρόβα ΤΑ κομμάτια» και παρουσιάστηκε στην «Χ-ΕΔΡΑ» της Ν. Σμύρνης.
Η ίδια παράσταση παρουσιάστηκε και πάλι στην «Χ-έδρα», από τον Σεπτέμβριο του 2006 μέχρι το Φεβρουάριο του 2007.

Παράλληλα συμμετείχε ως βασικός τραγουδιστής στους «Uplift Mofo Party Band», μία ομάδα εξαίρετων μουσικών, που παρουσίασαν ένα αφιέρωμα στους Red Hot Chilli Peppers στο club Gagarin, με τρομερή επιτυχία. Την ίδια περίοδο συμμετείχε στην κωμική σειρά «Γιαννάκη Ομορφόπαιδο» με τον Γιάννη Ζουγανέλη.

Το Σεπτέμβριο του 2006 έγινε μέλος της μουσικοθεατρικής ομάδας «Ήρωες» της Ελένης Γκασούκα και τον ίδιο χειμώνα ανέβηκε η ομότιτλη παράσταση (κείμενα και σκηνοθεσία Ελένης Γκασούκα) στο Μικρό Παλλάς.
Οι «Ήρωες» παίχτηκαν και για δεύτερη χρονιά (2007-2008) στον ίδιο χώρο, κερδίζοντας ολοένα και περισσότερο την εκτίμηση του κοινού.

Το Μάρτιο του 2007 κυκλοφόρησε ο πρώτος του προσωπικός δίσκος με τίτλο «Μάντεψε Ποιος», ενώ την άνοιξη του 2007 συμμετείχε στο American Dream του Κωνσταντίνου Ρήγου, που παρουσιάστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή για 11 παραστάσεις.

Το καλοκαίρι του 2007 εμφανίστηκε με το Γιώργο Μυλωνά και την Faye σε ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα σε παραλιακό μαγαζί της Αθήνας.
Το φθινόπωρο του 2007 έστησε, μαζί με τον Γιώργο Μυλωνά και τον Λεωνίδα Μπαλάφα, τη μουσική παράσταση «Αρχή Δια Των Τριών» που παρουσιάστηκε στη μουσική σκηνή Οξυγόνο μέχρι τον Ιανουάριο του 2008.
Την ίδια περίοδο εμφανίστηκε στην τηλεοπτική σειρά «S1ngles 2 1/2» στο ρόλο του «Τζάμπα».

Το Φεβρουάριο του 2008, με την προσθήκη του Γιώργου Χρυσοστόμου στο πρόγραμμα, η παράσταση «Αρχή Δια Των Τριών» ξαναστήθηκε ως «Αρχή Δια Των Τριών  plus» και παίχτηκε στον ίδιο χώρο με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία μέχρι το Πάσχα του 2008.

Το 2009, ενώ οι Ήρωες ετοιμάζονταν να συνεχίσουν πενθήμερες παραστάσεις στο Μικρό Παλλάς και η τηλεοπτική σειρά «S1ngles 3» έκλεισε τον κύκλο επεισοδίων στο Mega channel, συνέχισε τις εμφανίσεις του στη σκηνή Οξυγόνο και βρέθηκε στο στάδιο προετοιμασίας του δεύτερου προσωπικού του δίσκου.
Επίσης συμμετείχε στην σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «4 (τέσσερις)» στον ρόλο του Άρη.

Το 2010 συμμετείχε στην σατιρική σειρά κινουμένων σχεδίων των Γιώργου Φειδά και Γιάννη Τσιτσώνη, «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» στο Mega Channel, στο ρόλο του κυνικού φιλοσόφου Μένιππου.

Το 2011 κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος του με τίτλο «Ιπτάμενος δίσκος» και εμφανιζόταν κάθε Δευτέρα στο Σταυρό του Νότου Club.
Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζοντας το δίσκο, ενώ βραβεύτηκε μαζί με τον Κωστή Μαραβέγια στα Mad VMA για το single του δίσκου «Φίλα με ακόμα».

Με την έναρξη της σεζόν του δόθηκε ένας νέος ρόλος.
Παρουσίασε την τέταρτη και τελευταία σεζόν της εκπομπής Amstel Live.

Τον Οκτώβριο του 2011, και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012, ξεκίνησε η παράσταση «Αυστηρώς Ακατάληπτο» μαζί με τον Βαγγέλη Ασημάκη στον Σταυρό του Νότου club. Τον υπόλοιπο χειμώνα περιόδευσαν σε Ελλάδα και Κύπρο.

Τον Μάιο του 2012 ξεκίνησε συναυλίες σε Ελλάδα και Κύπρο μαζί με τον Αποστόλη Βαλαρούτσο.
Τον χειμώνα του 2012 μεχρι την άνοιξη του 2013, συμμετείχε στην μουσική παράσταση της Ελένης Γκασούκα «Άπαντα», μαζί με τον Θανάση Αλευρά στο Σταυρό του Νότου Plus.
Η παράσταση γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Συμμετείχε και στη θεατρική παράσταση «Hangover 4: Αθήνα- Καλαμάτα» του Αλέξανδρου Ρήγα στο Θέατρο Αθηνά, στο ρόλο του Λεωνίδα.

Στο τέλος του καλοκαιριού του 2012 δημιούργησε μια νέα μπάντα, αλλάζοντας λίγο τον ήχο των live σε περισσότερο funky και swing ρυθμούς.
Ονόμαζε την μπάντα «The big band project».
Στο πλευρό του ηταν οι One of a kind.

 

Το Δεκέμβριο του 2013 κυκλοφόρησε ο τρίτος του δίσκος με τίτλο: «Στόχος».
Τότε και μέχρι τον Ιανουάριο του 2014 συμμετείχε στη μουσική παράσταση της Ελένης Γκασούκα «Burlesque», μαζί με τον Θανάση Αλευρά και τις One of a Kind, παράσταση που παρουσιάστηκε στο Fuzz.

Τον Μάρτιο του 2014 προστέθηκε στην παρέα των Γενναίων της νύχτας «ΓκαΓκαΝτιν» στην Ακτή Πειραιώς, στο πλάι των Διονύση Σαββόπουλου, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Γιάννη Ζουγανέλη.

Τον Ιούνιο του 2014 παρουσίασε στα Mad VMA 2014 μαζί με τον Παντελή Αμπαζή, το ντουέτο «Madame Madame» σε ένα ανατρεπτικό νούμερο, χορογραφία του Φωκά Ευαγγελινού.
Αμέσως μετά περιόδευσε μαζί με τον Διονύση Σαββόπουλο και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα διεξάγοντας sold out συναυλίες.

Από το 2016 συμμετέχει στην κριτική επιτροπή της τηλεοπτικής εκπομπής The Voice of Greece, η οποία προβάλλεται στον τηλεοπτικό σταθμό ΣKAΪ. Ο Πάνος Μουζουράκης έδωσε τη φωνή σε ένα κινούμενο σχέδιο με το όνομα Όλαφ, στην ταινία «Frozen».
Επιπλέον στη ταινία κινουμένων σχεδίων Αρχηγός από Κούνια ερμηνεύει τον Αρχιμπόμπιρα...
Το 2017 συμμετέχει στην κινηματογραφική ταινία του Νίκου Περάκη Success Story.
Το 2018 συμμετέχει στην αμερικανική κινηματογραφική ταινία Mamma Mia! Here We Go Again.

Το 2020 δημιούργησε μια ταινία μικρού μήκους «Murder Filmaking Express» για το Φεστιβάλ της Νέας Ζηλανδίας.
Να σημειωθεί ότι βρέθηκε ανάμεσα στις 10 καλύτερες ταινίες καραντίνας και ξεχώρισε ανάμεσα από ένα σύνολο 2.200 ταινιών, που διαγωνίστηκαν.

Το 2021 συμμετείχε στην Ισπανική σειρά nasdrovia, υποδυόμενος τον επαγγελματία εκτελεστή.
Το 2023 πρωταγωνιστεί στην επιθεώρηση της Δήμητρας Παπαδοπούλου «Τι φάση πάλι ρε;» στο θέατρο Άλσος.

Το 2024 κυκλοφορεί το νέο του ολοκληρωμένο άλμπουμ «Μεγαλώνω» σε συνεργασία με τον Θέμη Καραμουρατίδη και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο, που κυκλοφορεί από την Minos EMI, A Universal Music Company.

Από το 2010 μέχρι το 2019 ήταν σε σχέση με την ηθοποιό Μαρία Σολωμού.

Στις 27 Μαΐου 2023 παντρεύτηκε την φαρμακοποιό Μαριλού Κόζαρη και έχει δύο παιδιά.
 

"ΗΡΘΑΝ" ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  24 ΜΑΪΟΥ

Σχόλια

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια

Προσθήκη Σχολίου

Εισάγετε το όνομά σας
Εισάγετε το email σας (δεν προβάλλετα δημόσια, μόνο για εσωτερική επικοινωνία)
Εισάγετε το σχόλιό σας

Επισκέψεις

Σήμερα: 135
Χθες: 184
Αυτήν την εβδομάδα: 1413
Αυτόν τον μήνα: 7105
Συνολικά: 150818