ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ

S Y N T H E S I S

E-mail Εκτύπωση

 altΣύλληψη, σχεδιασμός, επιμέλεια: Τζένη Αργυρίου, Βασίλης Γεροδήμος
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης Το έργο Synthesis, μια νέα εικαστική επιτελεστική εγκατάσταση της χορογράφου Τζένης Αργυρίου και του εικαστικού Βασίλη Γεροδήμου, καταπιάνεται με το πολυσύνθετο γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης.
Πάνω από 30 καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των παραστατικών και των εικαστικών τεχνών συμπράττουν στη δημιουργία του έργου, το οποίο θα φιλοξενηθεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ τον Οκτώβριο του 2021, καλώντας τον επισκέπτη σε μια μοναδική εμπειρία.

Η διαδικασία παραγωγής του Synthesis έχει ήδη ξεκινήσει και μπορείτε να την παρακολουθήσετε μέσω της νέας επίσημης ιστοσελίδας https://synthesis21.gr που περιέχει ηχητικά αποσπάσματα, βίντεο καθώς και φωτογραφίες με το ψηφιακό αποτύπωμα της ιστορικής και καλλιτεχνικής έρευνας.
Η ιστοσελίδα θα εμπλουτίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα καθώς η δημιουργία του έργου εξελίσσεται.
Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Λίγα λόγια για το Synthesis

Το έργο Synthesis της χορογράφου Τζένης Αργυρίου και του εικαστικού Βασίλη Γεροδήμου παίρνει τη μορφή μιας εικαστικής επιτελεστικής εγκατάστασης που συσχετίζει τη διαδικασία παραγωγής του εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα με την ίδια τη διαδικασία παραγωγής του συλλογικού έργου μέσα από μια σειρά συγκρούσεων, αντιφάσεων, αποριών, μεταπτώσεων και ανατροπών.
Στη διάρκεια των τριών ημερών του έργου, που αντιστοιχούν εννοιολογικά στα τρία στάδια της Επανάστασης (μέθη του αρχικού ξεσπάσματος, εσωστρέφεια των επόμενων χρόνων, «κόπωση» της όψιμης περιόδου, αλλά και αντοχή ως σταθερό χαρακτηριστικό όλης της επαναστατικής δεκαετίας), οι καλλιτέχνες συμπράττουν σε πραγματικό χρόνο για να δημιουργήσουν μια διαδραστική εγκατάσταση στην οποία οι χώροι της Εναλλακτικής Σκηνής παραδίδονται σε μια δυναμική διαδικασία αδιάκοπης εικαστικής και ηχητικής μεταβλητότητας.

Οι δημιουργοί επιχειρούν να αναδείξουν τις αθέατες πτυχές της επίσημης ιστορίας, ρίχνοντας φως σε υποτιμημένες παραμέτρους όπως η οικονομική διαχείριση, η στρατιωτική διοίκηση, οι ιδεολογικές εξελίξεις και η καθημερινή ζωή της επαναστατικής περιόδου.

Με τη μετατροπή της Εναλλακτικής Σκηνής σε χώρο εργαστηριακό, όπου τα όρια μεταξύ «παρασκηνίου» και «προσκηνίου» γίνονται διαπερατά και το κοινό βιώνει παράλληλα την προετοιμασία και τελική παρουσίαση μιας σειράς από δράσεις σε ενεργό διάλογο, οι δημιουργοί του Synthesis ιχνηλατούν τις επιμέρους ιστορικές «γραμμές» που διαπλέκονται συνδυάζοντας το προσχεδιασμένο με το τυχαίο και εξερευνούν τις αναλογίες ανάμεσα στο παραστατικό και το ιστορικό συμβάν. To Synthesis θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 29, 30 και 31 Οκτωβρίου 2021.