psychikon & perix

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: Section Blog ΠΟΛΙΤΙΚΗ KAHMENO MYΡΜΗΓΚΑΚΙ

KAHMENO MYΡΜΗΓΚΑΚΙ

E-mail Εκτύπωση PDF

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένα ευτυχισμένο παραγωγικό μυρμήγκι που ξεκινούσε, πρωί-πρωί κάθε μέρα, για να πάει στη δουλειά του. Περνούσε όλη την ημέρα του δουλεύοντας και τραγουδώντας, μέσα στην καλή χαρά. Του άρεσε πολύ να εργάζεται και, φυσικά, η απόδοσή του ήταν εξαιρετική, μόνο που, δυστυχώς, στην επιχείρηση δεν υπήρχε   manager για να το κατευθύνει.
Ο
Κηφήνας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, αποφάσισε πως αυτή η κατάσταση δεν μπορούσε να συνεχιστεί κι έτσι δημιούργησε μια θέση manager, για την οποία προσέλαβε μια ιδιαίτερα έμπειρη Πασχαλίτσα.
Πρώτο μέλημα της Πασχαλίτσας ήταν να εποπτεύει το ωράριο του μυρμηγκιού και γι΄αυτό προχώρησε αμέσως στην οργάνωση ενός συστήματος ελέγχου με κάρτες και γι’ αυτό χρειάστηκε να προσλάβει μία γραμματέα, που ανέλαβε να ετοιμάζει τους φακέλους αναφοράς, με τη βοήθεια μιας νέο-προσληφθείσας
Αράχνης.
Η Αράχνη επιφορτίστηκε με το σύστημα αρχειοθέτησης, καθώς και με το τηλεφωνικό κέντρο.
Στο μεταξύ, το ευτυχισμένο – παραγωγικό μυρμήγκι συνέχιζε να δουλεύει, να δουλεύει, να δουλεύει...
Ο Κηφήνας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ήταν τόσο   ευχαριστημένος με τις καθημερινές αναφορές που λάμβανε, από την Πασχαλίτσα, ώστε της ζήτησε να του ετοιμάσει μια συγκριτική μελέτη, με γραφήματα και ανάλυση τάσεων.
Η Πασχαλίτσα απευθύνθηκε σε μία
Κατσαρίδα, στην οποία μάλιστα αγόρασε ένα νέο σετ υπολογιστή-εκτυπωτή, για να τη βοηθήσει στην εκπόνηση της μελέτης.
Το ευτυχισμένο παραγωγικό μυρμήγκι άρχισε, δειλά-δειλά, να διαμαρτύρεται για όλην αυτή την γραφειοκρατία και το χαρτοβασίλειο και, μοιραία, ο ρυθμός της απόδοσής του άρχισε να μειώνεται.
Ο Κηφήνας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας αποφάσισε πως έπρεπε αμέσως να πάρει μέτρα για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και έφερε επειγόντως έναν ειδικό διευθυντή, αρμόδιο να επιβλέπει το παραγωγικό μυρμήγκι.

altΤη θέση λοιπόν ήρθε να καλύψει ένας Τζίτζικας που άλλαξε αμέσως τη φθαρμένη επίπλωση του γραφείου του και ζήτησε και μια εργονομική πολυθρόνα κι έναν υπολογιστή με επίπεδη οθόνη.
Βέβαια με τόσους πλέον υπολογιστές η εταιρία προχώρησε αναγκαστικά και στην αγορά και ενός
server.
Ο νέος διευθυντής ένιωσε σύντομα την ανάγκη να φέρει έναν υποδιευθυντή, ώστε με τη βοήθειά του να καταστρωθεί ένα στρατηγικό πλάνο, καθώς και ο προϋπολογισμός του νέου αυτού τμήματος.

Όσο γίνονταν όλα αυτά το μυρμήγκι ένιωθε όλο και λιγότερο ευτυχισμένο κι άρχισε να γίνεται όλο και λιγότερο παραγωγικό.
Ο Τζίτζικας δεν έχασε χρόνο.
«Πρέπει να παραγγείλουμε μια έρευνα σχετικά με τα προβλήματα του εργασιακού περιβάλλοντος και τη συμπεριφορά των εργαζομένων», είπε και έτσι έκανε.
Μια μέρα μελετώντας τις αναφορές και τα στοιχεία ο Κηφήνας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, συνειδητοποίησε ότι ο τομέας στον οποίο εργαζόταν το ευτυχισμένο μυρμήγκι δεν ήταν πλέον τόσο κερδοφόρος.                       
Αμέσως ζήτησε από μια περιζήτητη σύμβουλο την
Κουκουβάγια να γνωμοδοτήσει πάνω στο θέμα και να εισηγηθεί κάποια λύση.
Τρεις μήνες αργότερα η κουκουβάγια έφερε την έκθεσή της που κατέληγε ως εξής:
Στην εταιρία υπάρχει σαφώς... πλεόνασμα προσωπικού.|
Χωρίς δεύτερη σκέψη ο Κηφήνας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ακολούθησε τη συμβουλή της και απέλυσε το εργατικό μυρμήγκι.
Συμπέρασμα:Από το να είσαι ένα ευτυχισμένο-παραγωγικό μυρμήγκι, καλύτερα να είσαι ένα ανίκανο απόλυτο τίποτα, άχρηστο για οτιδήποτε. Άλλωστε, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι ανίκανοι δεν έχουν καμία ανάγκη εποπτείας. Τι να την κάνουν;

Αν, παρ’ όλα αυτά, επιμένεις να είσαι παραγωγικό μυρμήγκι, τουλάχιστον μη δείχνεις ότι είσαι ταυτόχρονα και ευτυχισμένο. Δεν θα σου το συγχωρήσουν ποτέ. Αν πάλι επιμένεις ξεροκέφαλα να είσαι ένα ευτυχισμένο, παραγωγικό μυρμήγκι φρόντισε να δημιουργήσεις δική σου επιχείρηση ώστε, τουλάχιστον, να μη πρέπει να συντηρείς κηφήνες, πασχαλίτσες αράχνες, τζιτζίκια, κουκουβάγιες και κατσαρίδες.

Δυστυχώς όλα τα παραπάνω βασίζονται σε έγκυρες πανεπιστημιακές έρευνες που δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να γίνονται παράσιτα…