psychikon & perix

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: Η ΜΙΚΡΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ ΣΧΟΛΙΑ ΑΜΥΝΘΕΙΤΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΟΣ

ΑΜΥΝΘΕΙΤΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΟΣ

E-mail Εκτύπωση
alt


Χρήσιμαι συμβουλαί

Ο καύσων ενσκύπτει κατά τους θερινούς μήνες και ταλαιπωρεί τόσο τους ανθρώπους, όσο και τα ζώα, ιδιαίτερα εκείνα που φέρουν παχύ τρίχωμα όπως οι γάτες, τα pumas, οι σκύλοι, οι αρκούδες, τα κουνάβια και πολλά άλλα κατοικίδια.

Αυτά τα δασύτριχα ζώα υποφέρουν πολύ περισσότερο από τη ζέστη, εν αντιθέσει προς άλλα, που είναι λιγότερο δασύτριχα, όπως τα γαϊδούρια, οι σαύρες, οι ελέφαντες οι βάτραχοι, και άλλα υδρόβια.

Όπως τα ζώα, έτσι και άνθρωποι υποφέρουν πολύ εκ του καύσωνος δια τούτο και προβαίνουν εις χαλάουαν, προκειμένου να αφαιρέσουν το τρίχωμά των για να δροσιστούν.
Στατιστικά έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες υποφέρουν ολιγότερον, διότι σχεδόν όλες διαπράττουν χαλάουαν, ενώ οι άνδρες βασανίζονται πολύ, διότι έτσι και προβούν εις χαλάουαν κινδυνεύουν να χαρακτηρισθούν ως αδελφές και ο χαρακτηρισμός αυτός τους ενοχλεί, αν και δεν θα έπρεπε, αλλά οι κοινωνίες ενίοτε είναι, δυστυχώς και ανοήτως, υπέρ το δέον συντηρητικές.

Χωρίς να παραγνωρίζουμε τα ευεργετικά αποτελέσματα της χαλάουας, καλόν είναι να γνωρίζουμε έτι ορισμένα χρήσιμα, δια την επιτυχή αντιμετώπιση του θερμού τούτου φαινομένου.

Έγκαιρη ενημέρωση
Είναι απαραίτητη και πολύ εύκολο να επιτευχθεί, αρκεί να παρακολουθούμε καθημερινά τα δελτία ειδήσεων από τηλεοράσεως, ή έστω, από ραδιοφώνου.
Εις τα δελτία ειδήσεων εμπεριέχεται πάντοτε και το δελτίο καιρού, που μας πληροφορεί αν πρόκειται να ενσκύψει καύσων.
Αν, για οιονδήποτε λόγο δεν ακούσετε το δελτίο καιρού στις βραδινές ειδήσεις, μπορείτε να ενημερωθείτε εξ ίσου υπεύθυνα από τα πρωινά προγράμματα σχεδόν όλων των τηλεοπτικών καναλιών και να προετοιμασθείτε καταλλήλως.

Να προτιμάτε πάντως την ενημέρωση από τον κ. Γιώργον Αυτιάν, ο οποίος από τις 6 το πρωί και επί τετράωρο ασχολείται τόσο με το ύψος των συντάξεων, όσον και με το ύψος του υδραργύρου.

Εάν δεν είσθε φίλος της τηλεοράσεως και του ραδιοφώνου, καλόν είναι να έχετε ένα θερμόμετρο.
Όταν δείτε τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 36 βαθμούς Κελσίου, τότε μπορείτε να είσθε βέβαιοι ότι έχουμε καύσωνα. Εάν δε φθάσει ή και ξεπεράσει τους 40 βαθμούς, τότε να ξέρετε ότι έχουμε μεγάλο καύσωνα.
Αλλά και αν δεν διαθέτετε θερμόμετρο, πολύ εύκολα μπορείτε να πληροφορηθείτε εάν έχουμε καύσωνα δια της αυτοπαρατηρήσεως.

Εάν, δηλαδή παρατηρήσετε ακατάσχετη εφίδρωση, ξηροστομία, αναπνευστική δυσλειτουργία, αδυναμία, λιποθυμική διάθεση, εξάντληση και πονοκέφαλο, εάν δεν πρόκειται για εγκεφαλικό επεισόδιο, τότε βέβαιον είναι ότι αιτία είναι ο καύσων.

Πώς θα αντιδράσετε;
Μη πανικοβληθείτε.
Το άλφα και το ωμέγα δια την επιτυχή αντιμετώπιση του καύσωνος είναι η καλή ψυχολογική κατάσταση.

Οι καύσωνες έρχονται και παρέρχονται όπως οι κυβερνήσεις. Δεν είναι ποτέ αιώνιοι, όπως άλλωστε και οι κυβερνήσεις, επομένως η διάρκειά των είναι περιορισμένη.
Με τούτο ως δεδομένο, ψύχραιμοι και αισιόδοξοι προβαίνετε εις την λήψη των αναγκαίων μέτρων, που θα σας επιτρέψουν να ξεπεράσετε τις δύσκολες ώρες ή και ημέρες και να εξέλθετε νικητές και αλώβητοι.

Δεν φοράτε ποτέ παλτό, κασκόλ, γάντια, χοντρά μάλλινα πουλόβερ και γενικώς ζεστά ενδύματα.

Κλείνετε τα πατζούρια και αποφεύγετε να ανάψετε το καλοριφέρ ή και οιοδήποτε άλλο θερμαντικό στοιχείο, όπως τοστιέρες, καφετιέρες, ατμοσίδερα roventa και συναφή.

Αποφεύγετε τις μετακινήσεις γενικώς.
Αν είσαστε υποχρεωμένοι να μετακινηθείτε δεν χρησιμοποιείτε ποτέ cabrio, διότι κινδυνεύετε να πάθετε ηλίαση, αλλά και πάλι, εάν δεν διαθέτετε συμβατικό κλιματιζόμενο όχημα, φοράτε πάντα καπελάκι.

Δεν πάτε ποτέ για θαλάσσιο μπάνιο.
Η μετάβαση είναι πάντα εξαντλητική, διότι όλοι έχουν την ίδια ιδέα κι αυτό δημιουργεί κυκλοφοριακή ασφυξία. Επί πλέον η θάλασσα είναι ανυπόφορα ζεστή και πλήρης ούρων.
Καλύτερα να μείνετε στο σπίτι σας, σε μέρος σκιερό, κάτω από μια τέντα, από μια ομπρέλα, από μία χουρμαδιά ή κάτι σχετικό και να απολαύσετε κάποιο cd με υδροχαρή άσματα, όπως το «κρουαζιέρα θα σε πάω», «μπλουμ και πλίτσι-πλίτσι μπλούμ τα κουπιά μας», «ξεκινάει μια ψαροπούλα», «στου γιαλού τα βοτσαλάκια», «ένας μούτσος καπετάνιος απ’ τη Σύρα» κι από τραγουδιστές προτιμήστε τον Πάριο, τον Παντελή Θαλασσινό, τον Μπάτη, ή ακόμα και τον Ψαραντώνη…

Προσοχή στη διατροφή σας.
Αποφεύγετε τις φασολάδες, τις χορτόσουπες, τον τραχανά, τη βραστή γίδα και τον πατσά.

Αποφεύγετε γενικώς τα λιπαρά κρέατα, ιδιαίτερα τα γουρούνια, τις σπαλομπριζόλες, τις γαρδούμπες και τις προβατίνες, καθώς και τα ξεροτήγανα, και γενικώς τα αρτίδια, τα μακαρόνια, ακόμα και το μακαρονάκι κοφτό, το μπέικον, το ζαμπόν και τα χωριάτικα λουκάνικα, όσο κι αν αυτά τα τελευταία σας θυμίζουν τη γενέτειρά σας.
Αν πάλι δεν αντέχετε χωρίς αλλαντικό, προτιμήστε τα λουκάνικα Φρανκφούρτης, που σας προσδίδουν έναν αέρα ευρωπαϊκό.

Στα «όχι» περιλαμβάνονται οι σάλτσες κάθε είδους, καθώς και ο εμβαπτισμός άρτου εντός αυτών, δηλαδή οι παπάρες.

Πίνετε άφθονο δροσερό νερό πάντα από την βρύση. Τα εμφιαλωμένα είναι τίγκα στο βακτηρίδιο και άκρως επικίνδυνα. Ένα ποτήρι κρύο νερό, με δυο σταγόνες λεμονιού είναι το καλύτερο ξεδιψαστικό και απαλλαγμένο από ΦΠΑ 23%.

Απαγορεύονται τα τηγανητά, τα ψητά και τα κατσαρολάτα φαγητά τα οποία δυσχεραίνουν την χώνεψη και παράγουν αέρια.
Εξαιρετικά και απόλυτα ενδεδειγμένα είναι τα ωμά ή και τα βραστά λαχανικά, ιδιαίτερα οι βρούβες, τα μυρώνια, οι ζοχοί και οι καυκαλήθρες, που μπορούν να συνοδέψουν τον αστακό, τις καραβίδες, το λιθρίνι, την πεσκαντρίτσα, ή την παλαμίδα του καθημερινού, απλού, λιτού σας γεύματος…
Τα φρούτα είναι επίσης ό,τι καλύτερο στις καυτές μέρες του καύσωνος.
Φάτε άφοβα και χωρίς τύψεις ανανάδες, μπανάνες, χοχόμπες, μάγκος, καρύδες, γκουάβες, καραμπόλες, κιουάνος, κουμ κουάτ, λίτσις, μαγκοστίν, παπάγιας, πεπίνος, ρομπουτάν, πιταχάγιας και ταμαρίλος, που απλόχερα προσφέρει η ελληνική γη και εύκολα θα τα βρείτε ολόφρεσκα στη λαϊκή της γειτονιάς σας με ευκολίες πληρωμής.

Το καθημερινό σας πρόγραμμα πρέπει να είναι απλό και απαλλαγμένο από ό,τιδήποτε μπορεί να σας κουράσει ψυχικά, να σας εκνευρίσει ή και να σας θυμώσει...
Αν σας έρθει όρεξη για δουλειά, χαλαρώστε μέχρι να σας περάσει.
Μη κάνετε πότε σήμερα ό,τι μπορείτε να αναβάλετε για αύριο.
Χαμογελάτε συνεχώς και άνευ λόγου. Είναι βέβαιο πως θα σας περάσουν για ηλίθιο και θα πάψουν να ασχολούνται μαζί σας.
Μην ασχολείστε με το ποδόσφαιρο, τις μεταγραφές και τα στοιχήματα αν δεν είστε μεγαλοδικηγόρος ή εφοπλιστής.
Ασχοληθείτε με το χρηματιστήριο. Ποντάρετε στη χρεοκοπία της χώρας ό,τι έχετε και δεν έχετε και πολύ σύντομα θα κερδίσετε τρελά ποσά.
Μη πηγαίνετε στις συγκεντρώσεις των απολυμένων καθαριστριών, στο Ηρώδειο και στο Μέγαρο. Εκεί πάνε μόνο φλούφληδες και νεόβλαχοι που είναι αφόρητα εκνευριστικοί.
Μη παραλαμβάνετε λογαριασμούς, η ανάγνωση των οποίων ενδέχεται να σας ανεβάσει την πίεση.
Αποφεύγετε επίσης να πηγαίνετε σε κηδείες, αλλά κι αν είστε υποχρεωμένοι να πάτε, μη φορέσετε μαύρα ενδύματα που είναι θερμοαπορροφητικά...
Περιοριστείτε σε μία μαύρη γραβάτα ή έστω και σ’ ένα μαύρο περιβραχιόνιο και σε καμία περίπτωση μη συλλυπηθείτε δια χειραψίας τους πενθούντες, διότι ελοχεύει κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού και αφροδισίων νοσημάτων όπως η σύφιλις.

Τέλος, δώστε χαρά στον εαυτό σας παρακολουθώντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκροσώπου, των κυρίων Γεωργιάδη και Χαρδαλιά, τας εμπνευσμένας αναλύσεις του κ. Δένδια κι αν δεν... παγώσετε να μη με λένε ΜΠΟΝΖΟΥΡ…

Όποιος είπε ότι ο καύσωνας δεν παλεύεται είναι και πολύ… κρύος…

ΜΠΟΝΖΟΥΡ