psychikon & perix

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: Η ΜΙΚΡΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΝΕΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΝΕΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

E-mail Εκτύπωση

Προς το τέλος της δεκαετίας του ΄30 κυκλοφόρησε το ρεμπέτικο τραγούδι
«Ο Αντώνης ο βαρκάρης ο σερέτης».
Ήταν ένα από τα λίγα «ρεμπέτικα» που τραγουδούσαν όλοι, γιατί δεν μιλούσε
για λουλάδες, τεκέδες, ντουμάνια, χασίσια και μαστούρες, όπως συνέβαινε με τα τότε αποκαλούμενα χασικλίδικα.

Το τραγούδι δεν γράφτηκε για κάποιον Πειραιώτη, ζόρικο βαρκάρη, αλλά είναι μια παράφραση ενός σπανιόλικου τραγουδιού.«Antonio Vargas Heredia, el Gitano» - μεγάλο «σουξέ»,που  είχε ακουστεί στη ταινία «Carmen della Triana», το 1938.
Ο Μίνωας Μάτσας πήρε το τραγούδι, έγραψε ελληνικούς στίχους εμπνεόμενος από αυτό (δεν το μετέφρασε) κι ο Περιστέρης το μελοποίησε έτσι, ώστε να μη μοιάζει καθόλου με το αντίστοιχο ισπανικό.
Στον δίσκο που κυκλοφόρησε, ως στιχουργός αναφέρεται η Πιπίτσα Οικονόμου, που ήταν υπάλληλος του Μίνωα. Μάτσα και της οποίας το όνομα χρησιμοποίησε ως ψευδώνυμο ο Μάτσας για να υπογράψει τους στίχους του.
Η επιτυχία ήταν αναπάντεχη, σε βαθμό που ο
Juan Mostozo, ο ισπανός συνθέτης, προσέφυγε στην ελληνική Δικαιοσύνη για να προστατεύσει τα… πνευματικά του δικαιώματα.
Οι Έλληνες... "κατηγορούμενοι" παρουσίασαν έναν μάρτυρα υπεράσπισης, ο οποίος δήλωσε ότι ονομάζεται... Αντώνης, ότι είναι εξ επαγγέλματος βαρκάρης και ότι το ελληνικό τραγούδι είχε γραφτεί
γι΄ αυτόν...
Το δικαστήριο κήρυξε τους κατηγορουμένους αθώους!...

altΠηγή έμπνευσης λοιπόν, ο κατά… Μίνωα Μάτσα "
Αντώνης, ο βαρκάρης, ο σερέτης", ο βίος και η πολιτεία του από τα «μικράτα» του ως το τέλος… μ΄ένα φανταστικό σενάριο που συντίθεται από τους στίχους περίπου 30 παλιών τραγουδιών της περιόδου 1937-1958.74
Λίγη πρόζα, πολύ τραγούδι και χορός συνθέτουν το υλικό μιας παράστασης που θέλω να πιστεύω ότι θα δώσει στους θεατές πολλή χαρά, τόσο αναγκαία σ’ αυτό το γκρίζο-μελαγχολικό τοπίο που ζούμε τα τελευταία χρόνια.

Στη νέα αυτή παραγωγή συμμετέχουν αρκετοί απ' όσους "έπαιξαν" στην προηγούμενη με τίτλο "Η αδελφή της κυρίας με τα καμελίας", καθώς και οι... μισές, που θα έπαιρναν μέρος σ΄ένα άλλο έργο (Οκτώ γυναίκες), του οποίου η παραγωγή διεκόπη, όταν έγιναν ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου Μπενετάτου από τη νέα δημοτική αρχή που προέκυψε τον Ιούλιο του 2019.
Στον "Αντώνη, τον βαρκάρη, τον σερέτη" συμπράττουν οι Γιώργος Ασπιώτης, Παναγιώτης Γλιάτας, Ορέστης Ασπιώτης, Γιώργος Αποστολίδης, Μελέτης Καλυβιώτης, Όλγα Κακαράκη, Ευανθία Αλαμάνου, Ανεζούλα Κατσιμπίρη, Ανδριάνα Τσάγγα, Μελίνα Οκσουζόγλου Γιώτα Χανδρινού και Ράνια Ματτίου, Ελευθερία Παραγιουδάκη.
Για το σενάριο, τη σκηνοθεσία, τη σκηνογραφία και τις μουσικές επιλογές, υπογράφει ο Χρήστος Σούπος.
Αυτά προς το παρόν.
Νεότερα, περισσότερα και πάντα ενδιαφέροντα, λίαν προσεχώς.