My Bonjour

Τρίτη, 14 Μάιος 2024

ΗΡΘΑΝ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 ΜΑΪΟΥ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗΣ

Ο Στέλιος Περπινιάδης, γνωστός και ως Στελλάκης, ήταν Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής και οργανοπαίκτης ενώ φέρεται και ως συνθέτης, κυρίως του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Γεννήθηκε στις 14 Μαΐου το 1899 στην Τήνο, μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη και το 1923 μετακόμισε στον Πειραιά, όπου ήρθε σε επαφή με Μικρασιάτες ρεμπέτες.

Συνεργάστηκε κατά καιρούς σχεδόν με όλους τους μεγάλους συνθέτες, όπως ο Παναγιώτης Τούντας, ο Γιοβάν Τσαούς, ο Κώστας Σκαρβέλης, ο Κώστας Καρίπης, ο Δημήτρης Σέμσης, ο Βαγγέλης Παπάζογλου, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Στέλιος Χρυσίνης, ο Μπαγιαντέρας, ο Σπύρος Περιστέρης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ακόμη και ο Μάρκος Βαμβακάρης και αργότερα ο Γιώργος Μητσάκης, ο Μανώλης Χιώτης και άλλοι.

Θεωρείται το μεγαλύτερο αστέρι του τραγουδιού από το 1930 έως το 1950, ενώ έκανε αρκετά ντουέτα με γνωστές ερμηνεύτριες και ερμηνευτές της εποχής, όπως με την Ιωάννα Γεωργακοπούλου, το Στράτο Παγιουμτζή, τη Μαρίκα Νίνου και τον Δημήτρη Περδικόπουλο αλλά και με τον Γιώργο Κάβουρα.

Αξίζει να σημειωθεί για το ήθος των καλλιτεχνών του είδους και της εποχής, ότι ο Στελλάκης δεν δίσταζε να κάνει δεύτερη φωνή και μάλιστα πολύ διακριτικά σε καλλιτέχνες των οποίων τα ονόματα ήταν μηδαμηνά μπροστά στο δικό του.

Μια μέρα του 1938 βρέθηκε περαστικός από την Odeon, την ώρα που ο Μάρκος Βαμβακάρης ηχογραφούσε τη "Νόστιμη Μαυροματού" του.
Ο Στελλάκης δεν δίστασε να κάτσει να κάνει δεύτερη φωνή.
Το αποτέλεσμα ήταν αριστούργημα σε σχέση με εκείνο που θα έβγαινε από τον Μάρκο σόλο, αλλά ο Στελλάκης δεν πήρε ούτε δραχμή και το όνομά του δεν γράφτηκε επάνω στο δίσκο, διότι εκείνο τον καιρό ο ίδιος δεσμευόταν με συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας με την εταιρία Columbia.

Γιος του ήταν ο επίσης γνωστός λαϊκός τραγουδιστής Βαγγέλης Περπινιάδης.

Ο Στέλιος Περπινιάδης πέθανε στις 4 Σεπτεμβρίου 1977 στην Αθήνα.
 

ΗΡΘΑΝ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 ΜΑΪΟΥ

ΚΑΙΤΗ ΓΚΡΕΥ

Η Καίτη Γκρέυ (πραγματικό όνομα: Αθανασία Γκιζίλη), είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια του ελαφρού και λαϊκού τραγουδιού.

Γεννήθηκε στο χωριό Μυτιληνιοί της Σάμου, στις 14 Μαΐου 1924 και έχει τρία αδέλφια.
Υιοθετήθηκε από την οικογένεια Καλαϊτζή και μεγάλωσε στον Πειραιά.

Αρχικά έγινε ηθοποιός στα μπουλούκια της Ρίτας Τσάκωνα και αργότερα τραγούδησε ελαφρό τραγούδι με τον Γιάννη Βέλλα, καθώς και άλλους καλλιτέχνες του είδους.
Πρότυπό της υπήρξε ο Τζίμης Μακούλης.
Το πρώτο της τραγούδι το ηχογράφησε το 1952 και ήταν η δημιουργία του Γιώργου Μητσάκη "Το μαράζι".
Μετά την επιτυχία που σημείωσε, κατάφερε να γίνει το πρώτο όνομα στα μεγαλύτερα κέντρα της εποχής, αλλά και να γραμμοφωνήσει όλους τους μεγάλους συνθέτες της εποχής της.

Ερμήνευσε τις πρώτες εκτελέσεις τραγουδιών συνθετών όπως: Μάρκος Βαμβακάρης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιώργος Μητσάκης, Χρήστος Κολοκοτρώνης, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Κώστας Βίρβος, Θόδωρος Δερβενιώτης, Μπάμπης Μπακάλης, Γιώργος Ζαμπέτας και Πάνος Τζαβέλλας.

Συνεργάστηκε με γνωστούς καλλιτέχνες όπως: Ρόζα Εσκενάζυ, Στράτος Παγιουμτζής, Στέλιος Καζαντζίδης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Πόλυ Πάνου, Μαίρη Λίντα, Γιώτα Λύδια, Αντώνης Ρεπάνης, Στράτος Διονυσίου,Ρίτα Σακελλαρίου, Σπύρος Ζαγοραίος, Πάνος Γαβαλάς, Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Χαρούλα Αλεξίου, Κωνσταντίνα, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Δήμητρα Γαλάνη, Αντώνης Βαρδής, Στέφανος Κορκολής, Χρήστος Δάντης, Εκεινος και Εκείνος.

Για ένα μεγάλο διάστημα βρέθηκε στα μεγαλύτερα κέντρα της Αμερικής, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Γερμανίας, γνωρίζοντας τον Έλβις Πρίσλεϊ, τον Τζίμι Χέντριξ, τη Ρίτα Χέιγουορθ, τη Μαρία Κάλλας, τον Σταύρο Νιάρχο και τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Στη δεκαετία του ΄60 ήταν η πιο ακριβοπληρωμένη τραγουδίστρια έχοντας ημερομίσθιο που ξεπερνούσε ακόμα και τις 8.000 δραχμές.
Αυτό αναγνωρίστηκε και από τα ελληνικά δικαστήρια σε μια δικαστική μάχη που υπήρχε με ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου της εποχής.
Ηχογράφησε περισσότερα από 1.500 τραγούδια, μέχρι και το 1996, οπότε και αποσύρθηκε από τη δισκογραφία και τα νυχτερινά κέντρα.

Το 1995 ο Κώστας Φέρρης υπογράφει συμβόλαιο με τον ΑΝΤ1 για τη μεταφορά της θρυλικής ζωής της στην μικρή οθόνη.
Ωστόσο αυτό δεν έμελλε να επιτευχθεί εξολοκλήρου, μιας και το κόστος του προϋπολογισμού δεν έφτασε και για τα 26 επεισόδια που είχε υπογραφεί η σύμβαση.
Τα γυρίσματα έγιναν σε Ελλάδα, Τουρκία και Αίγυπτο, ενώ το τραγούδι των τίτλων "Εγώ σε νίκησα ζωή" με ερμηνευτή τον Γιάννη Πάριο δε βγήκε ποτέ στη δισκογραφία.
Το 2006 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της, με τίτλο Έτσι όπως τα έζησα.

 

Έπαιξε σε 19 ταινίες ως ηθοποιός και τραγουδίστρια.

Παντρεύτηκε και χώρισε σε νεαρή ηλικία.
Ήταν για πέντε χρόνια αρραβωνιασμένη με τον Στέλιο Καζαντζίδη, και έπειτα με τον Ανδρέα Μπάρκουλη.
Επίσης είχε δεσμό με τον εφοπλιστή Νίκο Λαιμό, αλλά και με τον ηθοποιό Κώστα Καρρά.
Παντρεύτηκε δύο φορές: με τον Νίκο Ηλιάδη, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον Φίλιππο (1947) και τον Βασίλη (1950-2021) και με τον χρυσοχόο Μιχάλη Παπαναστασόπουλο.
Εγγονή της είναι η τραγουδίστρια Αγγελική Ηλιάδη.
Κατοικεί μόνιμα στη Νέα Σμύρνη.
 

ΗΡΘΑΝ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 ΜΑΪΟΥ
ΗΡΘΑΝ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 ΜΑΪΟΥ

ΣΩΤΙΑ ΤΣΩΤΟΥ

Η Σώτια Τσώτου  ήταν σημαντική Ελληνίδα στιχουργός και συγγραφέας.

Γεννήθηκε το 1942, στις  14 Μαΐου στη Λιβαδειά.

Ήταν το πέμπτο παιδί της οικογένειας του αγωνιστή του ΕΛΑΣ Γιώργου Κρανιώτη, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς μπροστά στο σπίτι του το Σεπτέμβρη του 1943.
Το μένος των Γερμανών κατά του Γιώργου Κρανιώτη τους οδήγησε και στην πυρπόληση του σπιτιού του, με αποτέλεσμα να μείνει η οικογένεια του στο δρόμο.
Η γυναίκα του Ειρήνη, τρομοκρατημένη από τις βιαιότητες των Γερμανών, χάθηκε από τους δικούς της, αγνοούμενη μέχρι το 1950, οπότε βρέθηκε να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Βούλας.
Η δραματική περιπέτεια της οικογένειας της είχε ως αποτέλεσμα τη φυγή της μικρής Σώτιας.

Οι αδελφές Ιορδάνου, συγγενείς της μητέρας της, την έφεραν σε ηλικία δύο ετών στην Αθήνα, όπου υιοθετήθηκε από οικογένεια εύπορων αστών, του Χαράλαμπου και της Δέσποινας Τσώτου.

Φοίτησε στο Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο «Μαρσέλου» και στη συνέχεια στο Α΄ Γυμνάσιο της Αθήνας (Πλάκα) τα τρία πρώτα χρόνια και κατόπιν στη Ελληνογαλλική Σχολή Καλογραιών «Άγιος Ιωσήφ» στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.

Από τα 18 της χρόνια εργαζόταν ως δημοσιογράφος, παράλληλα με τις σπουδές της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και τις δραματικές σχολές του Πέλου Κατσέλη και του Κωστή Μιχαηλίδη.
Η Δικτατορία της 21ης Απριλίου τη βρήκε στην εφημερίδα "Ελευθερία", η οποία διέκοψε αυθημερόν την έκδοσή της, θέτοντας τέλος στη δημοσιογραφική της καριέρα.
Στη διάρκεια της Χούντας συνελήφθη και κρατήθηκε πολλές φορές.
Στην απομόνωση εμπνεύστηκε τα τραγούδια που θα την έκαναν λίγους μήνες αργότερα γνωστή ως στιχουργό, το «Βρε δε βαριέσαι, αδελφέ» και το «Να 'τανε το '21».

Έχει δύο κόρες, τη Δέσποινα, που είναι δημοσιογράφος και την Ασημένια, που είναι μουσικός και τραγουδίστρια.

Πέθανε στην Αθήνα, στις 10 Δεκεμβρίου 2011 από καρκίνο, αφήνοντας πίσω της μεγάλα στιχουργικά έργα.
 

ΗΡΘΑΝ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 ΜΑΪΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ

Ο Γιώργος Πατούλης είναι Έλληνας πολιτικός ο οποίος υπηρέτησε ως περιφερειάρχης Αττικής από το 2019 μέχρι το 2023, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, τέως πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και τέως δήμαρχος Αμαρουσίου.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 14 Μαΐου 1961, έχοντας καταγωγή από την Κρήτη, από τη μεριά του πατέρα του που ήταν από το Καβούσι Ρεθύμνου και της μητέρας του που ήταν από τα Χανιά.

Το 1981 ξεκίνησε να φοιτά στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και ειδικεύτηκε ως Ορθοπεδικός-Χειρουργός στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου και εκπόνησε συναφή με την ειδικότητά του διδακτορική διατριβή.

Έχει εργαστεί στο παρελθόν ως ιατρός στο ΙΚΑ Ταύρου (παράρτημα Κεραμεικού) και Αμαρουσίου – Ερυθραίας, καθώς και ως επιστημονικός συνεργάτης του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», της «Αθηναϊκής Κλινικής» και του ΚΑΠΗ Λυκόβρυσης.
Παράλληλα, την περίοδο 1998 - 2000 ειδικεύτηκε στα Οικονομικά της Υγείας και αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.
Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Αξιωματικός του Υγειονομικού και στην Προεδρική Φρουρά.

Η συνδικαλιστική του πορεία ξεκινάει από το 1995, όταν και ίδρυσε τον Σύλλογο Ειδικευόμενων Ιατρών Αθηνών και Πειραιώς (ΣΕΙΑΠ), στον οποίο και διετέλεσε Πρόεδρος για 3 χρόνια (1995 - 1998).
Το 1997 ίδρυσε τον Πανελλήνιο Σύλλογο «Νέοι Γιατροί», διατελώντας Πρόεδρός του μέχρι το 2004.
Μεταξύ των δραστηριοτήτων που ανέπτυξε ο Σύλλογος, ήταν επισκέψεις στις παραμεθόριες, νησιωτικές και ορεινές περιοχές της χώρας μας, κατά τη διάρκεια των οποίων παρείχοντο σημαντικές ιατρικές συμβουλές και εξετάσεις στους κατοίκους.
Από το 1996 εκλέγεται μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α).
Το 1999 εξελέγη Αντιπρόεδρος του Ι.Σ.Α. έως και το 2002, ενώ το 2003 εξελέγη Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ι.Σ.Α.
Το 2008 επανεξελέγη Αντιπρόεδρος, αξίωμα το οποίο κατέχει έως και σήμερα.
Το 2002 ίδρυσε την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής (Ε.ΕΛ.Ι.Α), στην οποία είναι πλέον Επίτιμος Πρόεδρος.
Είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος της επιστημονικής εταιρείας «Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α.».

Η δράση του στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ξεκινάει το 1998, όταν εξελέγη για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Πεύκης, όπου και διετέλεσε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ στις δημοτικές εκλογές του 2002 επανεξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος σε ψήφους σε όλα τα Βόρεια Προάστια.
Το 2006 εξελέγη Δήμαρχος Αμαρουσίου.
To 2010 επανεξελέγη με το μεγαλύτερο ποσοστό που πήρε ποτέ υποψήφιος Δήμαρχος στο Μαρούσι, στον πρώτο γύρο.

Το 2019 εξελέγη Περιφερειάρχης Αττικής με ποσοστό 65,79% στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στις 31 Ιουλίου 2023 ο Γιώργος Πατούλης ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος περιφερειάρχης, μετά και την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει τον Νίκο Χαρδαλιά.

Ήταν νυμφευμένος με την καθηγήτρια φιλολογίας, Μαρίνα Σταυράκη, η οποία εργάζεται στην μέση εκπαίδευση και έχουν έναν γιο, τον Αλέξανδρο.

Πεδίο έντονης κριτικής για τον περιφερειάρχη ήταν η αλλαγή στάσης του που αφορούσε έργο της Ρένας Δούρου κατά το παρελθόν.
Έντονες υπήρξαν οι αντιδράσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2022, όταν και δέχθηκε κριτική για τους χειρισμούς της περιφέρειας Αθηνών για την καταπολέμηση της χιονόπτωσης, τόσο σε επίπεδο εκκαθαρισμού της πόλης, αλλά και ενημέρωσης πολιτών που εγκλωβίστηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης.
Ο Πατούλης δέχθηκε κριτική και από την κυβέρνηση, που αντέδρασε αρνητικά στην ετοιμότητα της περιφέρειας.

Η αγωγή του, σε συνδυασμό με το ποσό που ζήτησε από το δημοσιογραφικό site aftodioikisi.gr οδήγησε σε αντιδράσεις από διάφορα Ελληνικά ΜΜΕ, καθώς κατηγορήθηκε ότι αντιτίθεται στην ελευθερία του Τύπου.

Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Αυγή, η διδακτορική διατριβή του Πατούλη, που εκπονήθηκε μεταξύ 1992 και 2019, μεγάλο της κομμάτι φέρεται να είναι προϊόν λογοκλοπής από άλλες διδακτορικές διατριβές.
Με ανοιχτή επιστολή προς τη Σύγκλητο, 92 ακαδημαϊκοί ζήτησαν την άμεση διερεύνηση του ζητήματος, ώστε να διαπιστωθεί εάν ο Γιώργος Πατούλης όντως προχώρησε σε λογοκλοπή.
Με ανακοινώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την άμεση παραίτηση του Πατούλη, ο οποίος αρνήθηκε, και εν συνεχεία απέστειλε εξώδικο στην εφημερίδα «Αυγή» και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσο Ηλιόπουλο και Ρένα Δούρου, ζητώντας τους να ανακαλέσουν και να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη.
Επίσης, συμπεριέλαβε και απάντηση της τριμελούς επιτροπής, που εξέτασε την διατριβή του: «Η αξιολόγηση της αυθεντικότητας μιας ιατρικής μελέτης/διδακτορικής διατριβής η οποία αφορά πρωτογενή έρευνα, όπως η συγκεκριμένη του κ. Γ. Πατούλη, αφορά αποκλειστικά το πρωτογενές ερευνητικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε από τον υποψήφιο διδάκτορα […] Η αξιολόγηση του ειδικού μέρους της διδακτορικής διατριβής του κ. Γ. Πατούλη αποδεικνύει ότι είναι πρωτότυπη και αυθεντική».
 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια

Προσθήκη Σχολίου

Εισάγετε το όνομά σας
Εισάγετε το email σας (δεν προβάλλετα δημόσια, μόνο για εσωτερική επικοινωνία)
Εισάγετε το σχόλιό σας

Επισκέψεις

Σήμερα: 0
Χθες: 140
Αυτήν την εβδομάδα: 140
Αυτόν τον μήνα: 1821
Συνολικά: 12594