ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ EΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΝΕΩΤΕΡΑ

E-mail Εκτύπωση

alt

H Ελληνοαμερικανική Ένωση διοργανώνει επιμορφωτικό πρόγραμμα δημόσιας εφαρμοσμένης ιστορίας με τίτλο History+Lab.

Το Lab τελεί υπό την επιστημονική εποπτεία του Hellenic American College/Hellenic American University και του Κέντρου Ελληνικής και Διεθνούς Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (ΚΕΔΙΣ).

Συντονισμός: Μαρία Σαμπατακάκη
Ακαδημαϊκή εποπτεία: Κωνσταντίνα Μπότσιου

Στόχος του History+Lab είναι η δημιουργία «κυψέλης» ιδεών κι εφαρμογών για τις κοινωνικές επιστήμες, με άξονα την Ιστορία, τις πρωτογενείς πηγές της και τις εν δυνάμει χρήσεις της.
Περιλαμβάνει ωριαία webinars που σχετίζονται με την αξιοποίηση της ιστορικής επιστήμης στο επιχειρείν, στον πολιτισμό, στις διεθνείς σχέσεις, στην τεχνολογία και στο περιβάλλον και «πλατφόρμες διαλόγου», διαδικτυακές δηλαδή συζητήσεις, που επιχειρούν να συνδέσουν την ιστορία με τους προαναφερθέντες τομείς. Εμπλουτίζεται επίσης, με δίωρα
workshops και, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, με επισκέψεις – διαδράσεις σε χώρους σχετικού ενδιαφέροντος.  

Αναλυτικά οι θεματικές:

Α’ Κύκλος

  • Επιχειρηματική δραστηριότητα και ιστορία: Από το ιστορικό αφήγημα στη διαμόρφωση εμπορικής ταυτότητας/τουριστικής πολιτικής, στην ανάδειξη προϊόντων, στο (re)branding τοποσήμων.
  • Πολιτιστική πολιτική και ιστορία: Ψηφιακές εφαρμογές στην πολιτιστική κληρονομιά.

Εισήγηση-συντονισμός: Μαρία Σαμπατακάκη ,ιστορικός, ιδρύτρια «hιστορισταί», επικεφαλής ομάδας οργάνωσης Αρχείου Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ.

Εισήγηση-Συντονισμός: Κωνσταντίνα Σιούντρη, MSc αρχιτέκτων-αναστηλώτρια, PhDc, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Β’ Κύκλος

·      Η ιστορία στις διεθνείς σχέσεις: Η τοποθέτηση της ιστορίας στη διαμόρφωση διεθνών σχέσεων.

Εισήγηση-Συντονισμός: Κωνσταντίνα Μπότσιου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής και διευθύντρια του ΚΕΔΙΣ.

·      Ιστορία και τεχνολογία: Μορφές δημόσιας ιστορίας στο ψηφιακό συγκείμενο.

Εισήγηση-Συντονισμός: Ηλίας Στουραΐτης, ιστορικός των νέων μέσων - υπ. διδάκτωρ  Πανεπιστήμιο Ιονίου.

Κοινή ενότητα: Το περιβάλλον ως ιστορική κληρονομιά: Ακτιβισμός, παράδοση και βιώσιμη ανάπτυξη.

Συντονισμός: Μαρία Σαμπατακάκη

Το πρόγραμμα διεξάγεται online μέσω της πλατφόρμας Blackboard Ultra στην ελληνική γλώσσα.
Η παρακολούθηση του προγράμματος μπορεί να γίνει συνολικά ή μεμονωμένα ο κάθε κύκλος.
Χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης σε όσους συμμετάσχουν στο σύνολο του προγράμματος.

 

Α’ Κύκλος: 23/11 - 15/12/2020
Β’ Κύκλος: 11/01 - 02/02/2021
Κοινή ενότητα: 08/02/2021

Β ’ Κύκλος:  11 Ιανουαρίου – 8 Φεβρουαρίου 2021   
Απ’ τον Θουκυδίδη στον Μπάρακ Ομπάμα…  
Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι ομιλητές του Β΄ Κύκλου:   ➢ 3η Θεματική Ενότητα: Η ιστορία στις διεθνείς σχέσεις H σημασία και χρηστικότητα της ιστορικής επιστήμης στις στρατηγικές αλλά και στις καθημερινές προκλήσεις.
Με ποιο τρόπο η σύγχρονη ιστορία συμβάλλει στη λήψη αποφάσεων σε φορείς των διεθνών σχέσεων -πολιτικούς, στρατιωτικούς, οικονομικούς;
Εισήγηση: Κωνσταντίνα Μπότσιου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής και Διευθύντρια του ΚΕΔΙΣ στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. 
Στην Πλατφόρμα Διαλόγου της 3ης Θεματικής Ενότητας συμμετέχουν οι: • Αθανάσιος Πλατιάς, Καθηγητής Στρατηγικής Πανεπιστημίου Πειραιά • Ειρήνη Χειλά, Καθηγήτρια Διεθνούς Πολιτικής Πανεπιστημίου Πειραιά  • Σωτήρης Ριζάς, Διευθυντής Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού (KEINE), Ακαδημία Αθηνών 
4η Θεματική Ενότητα: Ιστορία και τεχνολογία Μορφές δημόσιας ιστορίας στο ψηφιακό συγκείμενο.
Εισήγηση: Ηλίας Στουραΐτης, Ιστορικός των νέων μέσων - υπ. Διδάκτωρ, Πανεπιστήμιο Ιονίου. 
Στην Πλατφόρμα Διαλόγου της 4ης Θεματικής Ενότητας συμμετέχουν οι: • Στέλιος Κυμιωνής, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου, ΕΚΟΜΕ • Βασίλης Καραμητσάνης, Πρόεδρος ANIMASYROS International Animation Festival • Ιωάννης Βουγιουκλάκης, Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας και Λειτουργίας Μέσων ΕΡΤ (Εrtflix) 
➢ Workshop Β’ Κύκλου: Μέθοδοι ανάλυσης δημόσιας ιστορίας μέσω λογισμικού
Το workshop του Β’ Κύκλου έχει σκοπό να αναδείξει τη σημασία του λογισμικού στην κατανόηση των νέων μορφών δημόσιας ιστορίας που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στο ψηφιακό συγκείμενο.
Οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με την έννοια του λογισμικού και τη σχέση του με τις δημόσιες μορφές της ιστορίας. Θα παρακολουθήσουν αρκετές πρωτοβουλίες που έχουν ολοκληρωθεί με σκοπό να αντιληφθούν πώς το λογισμικό επιδρά στις έρευνες των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών (λ.χ. CinemaHistories, PoliticalVideoAds, VideogamePlay, ObamaVideoaddresses, Googlelogos κ.ά).
Οι συμμετέχοντες του workshop θα εμπλακούν με εργαλεία μελέτης λογισμικού (Image Measure, ImagePlot, Comment Press 1.4.1) και ανάλογα με το ενδιαφέρον τους θα επεξεργαστούν δεδομένα από το ψηφιακό περιβάλλον και θα τα παρουσιάσουν οπτικοποιημένα (media visualization).  
➢ Κοινή θεματική ενότητα των Α΄ και Β΄ Κύκλων: Το περιβάλλον ως ιστορική κληρονομιά
Συμμετέχουν οι: • Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη • Χρήστος Μαλλιαράκης, Πρόεδρος ΔΣ, Rhodes Riches • Χαρούλα Κρομυάδου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αρκτούρος

 

Εγγραφές: Μόνο ηλεκτρονικά στο site της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
150 € για το σύνολο του εργαστηρίου 
Μειωμένο: 100 € για φοιτητές και ανέργους - 85 €, για κάθε κύκλο

Πληροφορίες & Αναλυτικό ΠρόγραμμαΔιεύθυνση Πολιτιστικών (210 3680052), www.hau.gr/culture